Wat kunt u zelf doen?

Onze ervaring en kennis delen wij graag. Wij hebben daarom de moeite genomen om veelvoorkomende problemen en situaties op te schrijven. Hiermee heeft u een indicatie van wat u zelf (alvast) kunt doen én wat u beter kunt overlaten aan een erkend loodgietersbedrijf of ervaren rioleringsbedrijf.

WC verstopt, wat te doen?

Zelf uw wc ontstoppen is mogelijk, maar het is niet de meest hygiënische klus die u in uw huis kunt doen. Denk daarom goed om eventuele waterschade en draag altijd handschoenen. Met een plopper kunt u een kleine verstopping prima oplossen.
Heeft u geen idee wat de verstopping veroorzaakt, bel dan altijd uw specialist. Er zijn verschillende chemische middelen verkrijgbaar – echter kunnen deze meer schade dan goed doen bij willekeurig gebruik.


Afvoer verstopt, wat nu?

Een verstopte afvoer in de keuken is vaak goed zelf op te lossen. Wel heeft u enige praktische kennis nodig van leidingen. Onder uw gootsteen kunt u meestal eenvoudig de afvoer losdraaien om het grootste prut uit de afvoer te halen. Let er wel op dat uw een bak onder afvoer zet om het water op te vangen. Moeite met de keukenafvoer ontstoppen? Bel dan uw specialist.


Ik heb een rioollucht in huis, is mijn riool verstopt?

Een kenmerk van verstopt riool is inderdaad een penetrante rioollucht. Of uw riool ook daadwerkelijk verstopt is, is echter pas zeker te weten als u het riool laat inspecteren. Zelf kunt u proberen wat soda door uw afvoer te stoelen. Werkt dit niet, schakel dan uw specialist in.


Gootsteen verstopt, soda gebruiken?

Een verstopte gootsteen komt vaak door voedingsmiddelen die klem zitten in uw afvoer. Soda kunt u gebruiken om de afvoer schoon te spoelen. Er zijn ook speciale ontstoppers op de markt; vaak te koop bij een drogist of de supermarkt. Het veelvuldig gebruiken van deze middelen raden wij echter af. Door de samenstelling van deze middelen kunt u uw leidingen en afvoer beschadigen. Met een speciale waterstofzuiger kunnen wij uw afvoer leegzuigen, hiermee voorkomt u schade aan uw dure leidingen. Met een afvoerstop, vaak te koop voor een paar euro, voorkomt u het vervolg dat uw gootsteen verstopt.


Volgens mij is mijn vaatwasser verstopt, of niet?

Schade aan uw vaatwasser kan snel oplopen. Een vaatwasser ontstoppen vereist technische kennis. Wij raden bij verstopte afwasmachine dan ook altijd aan om uw specialist te raadplegen.


Alweer.. het doucheputje verstopt!

Een laagje water dat niet wegstroomt? Snel het doucheputje ontstoppen! Haren zijn vaak de grootste boosdoener in de douche. Een afvoerstop doet vaak wonderen. Bent u te laat en is de haarprop ondertussen vast komen te zitten in uw afvoer? Probeer dan wat soda. Lukt het niet, bel dan uw specialist.


Is mijn regenpijp verstopt?

Een verstopte regenpijn wordt vrijwel altijd veroorzaakt door bladafval. Een regenpijp ontstoppen is daarom goed zelf op te lossen – mits u zelf eenvoudig bij uw regenpijp kunt. Zorg daarom voor goed materiaal als u het dak moet beklimmen. Vertrouwt u het niet, bel dan altijd de specialist!